Ademnood

 

Hyperventilatie is een veel voorkomende klacht. Een acute aanval is heel duidelijk merkbaar terwijl de chronische vorm vaak moeilijker detecteerbaar is. Nochtans lijden veel mensen aan deze laatste vorm. Tal van symptomen zoals hartkloppingen, ademnood, angst, duizeligheid, tintelingen, spierspanningen … kunnen erop wijzen dat je chronisch hyperventileert.

 

Wat betekent hyperventilatie?

Hyper: = te veel, in overdreven mate
Ventilatie: = luchtverversing

Maw, je ademt te snel en/of te diep.  Je zou het over-ademen kunnen noemen.
Hyperventilatie maakt je angstig. Je denkt dat er iets ernstig met je aan de hand is. Je denkt dat je dood gaat. Dit geeft nog meer angst en bijgevolg ga je nog meer hyperventileren. Door die angst kom je in een vicieuze cirkel terecht. Toch is hyperventilatie niet iets om schrik van te hebben. Het is geen ziekte, maar een holistisch syndroom. Een verdedigingsmechanisme van je lichaam. Je lichaam reageert op een instinctieve manier op gevaar, meestal irreëel gevaar. Het gaat om een uiting van allerlei onderliggende spanningen, angsten, gedachten, onderdrukkingen waarvan we ons vaak niet bewust zijn. Wie hyperventileert leeft – meestal zonder het te beseffen- op zijn/haar limiet waardoor het lichaam een constante vecht-vluchtreactie vertoont. Vooral perfectionisten passen in dit plaatje, de “over-denkers”.

 

Wat zijn de kenmerken van hyperventilatie?

  • Een opgetrokken schoudergordel die uitnodigt om hoog en oppervlakkig te ademen.  
  • Je gaat te snel, te veel, te diep ademen. (overademen)
  • Er komt te veel zuurstof O2 en te weinig koolstofdioxide CO2 in het bloed.
  • Vooral het tekort aan CO2 zorgt voor problemen omdat de zuurtegraad van het bloed, de PH-waarde stijgt. Hierdoor komen tal van chemische reacties los in het lichaam waardoor het biochemisch evenwicht verstoord raakt met tal van klachten tot gevolg.

 

“Feelings come and go like clouds in a windy sky. Conscious breathing is my anchor.” – Thich Nath Hanh

 

Hoe kan hartcoherentie voor verlichting zorgen?

Tijdens de ademcoaching leer je om op een bewuste manier je adem in te zetten. Tijdens de oefeningen is het belangrijk je focus vast te houden, maw je te concentreren op je ademhaling. Voor sommigen is dat een hele opdracht. Het is immers belangrijk om enerzijds je ademhaling kunnen sturen maar ook om ze vervolgens weer los te laten. De ademhaling is immers een onbewust proces.

 

Wat gebeurt er in je lichaam?

Door hartcoherent te ademen komt je zenuwstelsel in balans.  Je hart en je brein communiceren op een gunstige manier waardoor ook je hormonen optimaal zullen functioneren. Feel good hormonen waaronder oxytocine komen vrij, stresshormonen waaronder cortisol nemen af.

Resultaat?
Jij zal meer rust in je lichaam ervaren. Meer balans. Angstgevoelens maken plaats voor positieve gevoelens. Hierdoor neemt de hyperventilatie af en zullen klachten en kwalen verminderen en zelfs verdwijnen!

 

Meer info ivm het individueel coachingstraject vind je hier
Klaar om meteen je hyperventilatieklachten aan te pakken? Bel of mail me!

Add A Comment